Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891494    








Honlapkeszites

A Zala Megyei Kórház új tömbjének építésérõl

A Helikon Rádió munkatársának nyilatkozott Manninger Jenõ, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács és a Zala Megyei Közgyûlés elnöke a Zala Megyei Kórház új tömbjének építésérõl. A 4,8 milliárdos beruházás célja a hatékonyabb betegellátás és a költségmegtakarítás. A járóbeteg-ellátásban tíz, a fekvõbetegeknél öt százalék költségmegtakarítást remélnek, az energiafelhasználást pedig tíz százalékkal kívánják csökkenteni.

- Ez egy 5 milliárdos beruházás, amelybõl 3 milliárd forintba kerül az építés, és több mint egy milliárd a mûszerbeszerzés költsége. A térségben kiváló szakemberek vannak és eddig is híres volt a szívsebészet és a kardiológia. A zalaegerszegi kórház vezetõ szerepét továbbra is megõrizheti ebben a nagy térségben, amelyben most már Zala, Vas, Veszprém és Gyõr-Moson-Sopron megyét egy egészségügyi térségként fogják kezelni. Ez azt jelenti, hogy bizonyos nagy erõforrások, pénzt igénylõ ellátások csak egy-egy kórházban lesznek fejlesztve, ebbõl a szempontból a kardiológiának és a szívsebészetnek továbbra is Zalaegerszeg marad a vezetõ ereje. A Zala Megyei Kórházban új mûtõk épülnek, új mûszerek kerülnek beszerzésre és továbbra is kitûnõ ellátásban részesülhetnek az emberek.


- Mikor kezdõdhetnek a munkálatok, és mikorra készül el az új gyógyászati tömb?
- A közbeszerzések folyamatban vannak. Az építkezést a jövõ év elején kezdik el, és nagy valószínûséggel 2013 májusa környékén fejezik be. A beruházásnál természetesen a hatékonyságot is figyelembe kell venni, tehát ezzel a befektetéssel olcsóbb lesz a mûködtetés. A kórházon belül tömbösítés lesz, a külsõ teleprõl pedig az ellátottak bekerülnek a központba egy helyre, de a legfontosabb a szolgáltatás színvonalának az emelése.
- Említette, hogy a beruházás 5 milliárd forintba kerül, amely nagyrészt uniós pénzbõl valósul meg. A Zala Megyei Önkormányzat mennyit tesz hozzá?
- A Zala Megyei Önkormányzat 10 százalékot tesz hozzá, ez több mint 470 millió forint. Ezért bocsátottunk ki annak idején kötvényt, hogy ha uniós pályázatok lesznek, akkor a megye tudjon rajta indulni. Nagyon sok ilyen kórház van, ahol az uniós program végbe ment és ebbõl a szempontból fontos, hogy a térség is bekapcsolódhasson. A nagyobb megyei kórházakra vonatkozik a nagyobb összeg, mi kisebb összeggel fejlesztünk. A nagykanizsai kórház 3 milliárd forintos összeggel fejleszt, a kisebb kórházak, mint például a keszthelyi, inkább a rehabilitációs pályázaton vehettek részt, a városi kórház 220 millió forintot vehetett igénybe.



2011-10-20 13:00:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül