Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893503    








Honlapkeszites

Nõtt a sármelléki repülõtér forgalma az idén

A sármelléki FlyBalaton repülõtéren a tavalyihoz képest harmadával nõtt az utasok száma, és ötödével emelkedett az áruforgalom mennyisége. A repülõtérre szombaton érkezik a Lufthansa idei utolsó charterjárata; a téli nyitva tartás azonban még bizonytalan.


 Szeptember végéig csaknem 17,2 ezer utas vette igénybe a Balaton-melléki repülõteret, ami a tavalyi adatokkal összehasonlítva az év elsõ 9 hónapjában 33 százalékos növekedés - közölte a tulajdonos Turisztika Hungária Kft. ügyvezetõje az MTI megkeresésére. Nagy Gábor írásban küldött válasza szerint a nagygépes forgalomban 12,3 ezren, magángépek utasaiként pedig csaknem 4,9 ezren fordultak meg Sármelléken.
A FlyBalatonon keresztül szeptember végéig 317 tonna árut szállítottak célállomására, ami megegyezik a teljes 2010-es évi áruforgalommal. A remények szerint az év végéig - a tavalyi esztendõhöz viszonyítva - mintegy 20 százalékkal nõ az áruforgalom.
Az ügyvezetõ a további tervezett járatokra vonatkozó kérdésre közölte: az erre az évre szerzõdött járatok fogadásán túl tárgyalásokat folytatnak további járatok érkezésérõl, "de megegyezések és ezért megállapodások nincsenek".
Nagy Gábor a téli nyitva tartást illetõen azt nyilatkozta: "jelen pillanatban nem tudjuk, hogy a repülõtér a téli idõszakra nyitva marad-e vagy bezár".
A sármelléki repülõtérre szombaton érkezik a hévízi Mutsch Ungarn Reisen Lufthansával szerzõdött idei utolsó charterjárata. A Berlinbõl, Hamburgból, Frankfurtból és Düsseldorfból heti vagy kétheti rendszerességgel közlekedõ járatok a sármelléki reptér nagygépes utasforgalmának legjelentõsebb részét adják.
Josef Mutsch ügyvezetõ az MTI érdeklõdésére csütörtökön azt mondta: ebben az évben erõteljesen növekedett a repülõgéppel a nyugat-dunántúli régió gyógyüdülõhelyeire érkezett vendégek száma. A tavalyit mintegy 25 ezerrel meghaladóan több mint 70 ezer vendégéjszakát töltöttek a gyógyszállókban a repülõgépes turisták.
A 2010-es árakhoz képest idén csaknem 25 százalékkal olcsóbban kínálták a jegyeket a chartergépekre, de a forgalombõvülésben az is szerepet játszott, hogy Németországból ismét élénkül az érdeklõdés a magyarországi gyógyhelyek iránt. A vendégek pedig a hosszú autóbuszos utak helyett szívesebben érkeznek repülõvel.
A jövõ évi terveket ismertetve az ügyvezetõ elmondta: nagyobb befogadóképességû gépekkel, sûrûbben és várhatóan újabb városból is érkeznek a FlyBalatonra a Lufthansa gépei. Hamburgból és Berlinbõl az eddig kéthetenként érkezõ járatok heti rendszerességûek lesznek, a most október 22-én záruló szezont pedig jövõre három héttel meghosszabbítják.
A jelenleg 70 fõs befogadóképességû gépeket 90 utas szállítására alkalmas repülõkre cserélik, de a berlini és hamburgi úti célokra 125 fõs gépekkel repülnek. Mindezek a változások további 1500 vendéget és több mint 20 ezer vendégéjszakát jelentenek a régiónak - tette hozzá.
Josef Mutsch beszélt arról is, hogy a tervek szerint Zürichbõl vagy Friedrichshafenbõl is fogadnának chartergépeket Sármelléken. A jövõ évben azonban már nemcsak Hévíz, Zalakaros és Sárvár szállodáiba hoznak német vendégeket a Lufthansa gépei, hanem a balatoni régióba is, miután több hotellel készülnek szerzõdni.
Az ügyvezetõ rámutatott: tapasztalatai alapján a nyugat-magyarországi térség turisztikai fellendítéséhez elengedhetetlen a sármelléki repülõtér mûködése. Kedvezõnek nevezte, hogy Hévíz önkormányzata jelentõs szerepet vállalna az üzemeltetésben, de fontosnak tartaná az állam támogatását is.

 

MTI



2011-10-20 18:21:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül