Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891772    








Honlapkeszites

Napelemes rendszert telepített a Printec

Az IMRO-DDKK Környezetvédelmi Közhasznú Nonprofit Kft. közremûködésével 2011. nyarán egy környezetvédelmi projekt terv kapott támogatást Nagykanizsán. Az Új Széchenyi Terv keretein belül a KEOP-4.2/A/11 pályázati konstrukción keresztül a nagykanizsai Printec BB Kft. egy 8 millió forintos beruházást valósított meg 50%-ban Európai Unió-s forrásból az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. Errõl Bali József ügyvezetõ igazgató és Bicsák Miklós társtulajdonos és Juhász Imre pályázati felelõs tartott sajtótájékoztatót 2011. október 27-én a Printec BB Kft. Magyar utcai telephelyén.

A nagykanizsai ipari parkban lévõ telephelyén a villamos energia felhasználása csökkentéséhez kapcsolódó „A Printec BB Kft. napelemes rendszerének telepítése” címû projekt a támogatói okirat aláírása után 2011. szeptember végén indult, és a tegnapi napon megtörtént a kiépített rendszer rákötése a helyi áramszolgáltató rendszerére.


A villamos energia igény kielégítésére irányuló fejlesztés reális energiafelhasználási és –megtakarítási számításokra épült, melyet Szécsényi Lajos épületgépész mérnök, energetikai auditor végzett el. A fejlesztéssel napelemeket, állványzatot, helyi rendszerhez illetve a hálózathoz való csatlakozáshoz szükséges elemek (inverterek) lettek beszerezve és üzembe állítva.
A fejlesztés eredményeként létrejött egy 7,2 kWp beépített csúcsteljesítményû, 54 négyzetméteres napelemes villamos energiatermelõ rendszer, mely a pályázó Printec BB Kft. cég telephelyének csaknem teljes éves fogyasztását lefedi. Az energia „tárolása” az országos hálózatra való csatlakozással, és egy szaldó mérõóra alkalmazásával lett megoldva. Ebben az esetben az energia mennyiséget a rendszer nettó módon kezeli, azaz a fogyasztónak csak a megtermelt energiához képest mért többletfogyasztást, valamint a rendszerhasználati díjakat kell megfizetnie.
A projekt megvalósításának helyszíne a Printec BB Kft. 8800 Nagykanizsa, Magyar utca 193-195. szám alatti telephelye volt, hivatalos kezdési és záró idõpontja 2011. szeptember 1. és 2011. november 30. A beruházással az energia audit szerint 8280 kWh/év energia termelhetõ. A fejlesztés várható eredménye a megújuló energiahordozó felhasználás növekedése 29,808 GJ/év mértékben, a 3 éves fenntartási idõszak végéig összesen 89,424 GJ-al, valamint a megújuló energiahordozó felhasználás növekedése (villamos energiatermelés) 8280 kWh/év mértékben, a fenntartási idõszak végéig összesen 24840 kWh-al, ezzel párhuzamosan az üveggáz hatású gáz-kibocsátás csökkenése 7,7 tonna/év, a fenntartási idõszak végéig tehát 23,1 tonnával.



2011-10-27 12:41:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül