Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892384    








Honlapkeszites

Okostelefonok, horrorisztikus számlák

Az okostelefon gazdájának tudta nélkül automatikusan aktivált internet miatt több tízezres telefonszámla sokkolhatja a készülék tulajdonosát. Egy szolgáltatónak már megtiltották ezt, kettõt most vizsgál az NMHH. Egy pórul járt ügyvéd közérdekû kereset benyújtását tervezi, azaz csoportosan perelne, ha elég sok károsult fordul hozzá - írja a hvg.hu.


Az androidos telefonokat internetezésre szánták. Mindenképpen mobil internetes csomag vásárlása is ajánlatos egy ilyen készülékkel – sõt, ha 500 megabájtnál kisebb a csomag, be kell állítani az adatkezelést, különben a folyamatosan frissülõ e-mailek, alkalmazások miatt tízezer, de akár százezer forinttal is nagyobb tétel lehet a telefonszámla. Ezt sokan nem tudják. Az sem lendít elõre a helyzetükön, ha ráadásul a szolgáltatójuk kérés nélkül, automatikusan aktiválja a mobil internetet. Ezt a Magyar Telekomnak már megtiltották, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Telenor és Vodafone mobil internetes díjcsomagjainak automatikus aktiválásával kapcsolatos eljárását pedig jelenleg is vizsgálja – bár anno nyárra ígérték a vizsgálat befejezését.
 

Kéretlen frissítés negyedóránként

Hasonló csoportos per indítását fontolgatja az az ügyvédnõ is, akinek 2011 júliusában számlázott a Telenor tízezres nagyságrenddel többet a kéretlen automatikus frissítések következményeképpen. Kártyafüggetlen telefont vásárolt, az elsõ havi számlával derült ki számára, hogy a készüléke folyamatosan frissít – és ez jelentõs többletkiadást okoz. Nála tízezres nagyságrendrõl van szó, de több esetben – fõleg, ha valaki külföldön is használta a készüléket – ez 40-50-százezres nagyságrendre is felkúszhat.

A telefonkészülék a tulajdonos tudta és akarata nélkül az összes telefonon lévõ programot negyedóránként frissíti, szinkronizálni próbálja az e-maileket.

Ráadásul a frissítés letiltásához tevõleges magatartásra van szükség, tehát nem pusztán a telefonon kell beállításokat eszközölni, hanem egy szoftvert külön le kell tölteni annak érdekében, hogy a jövõben a nem szándékolt automatikus frissítések kiküszöbölhetõek legyenek.

A cikkben szereplõ ügyvéd – tömeges érdeklõdés esetén – felvállalja megkárosított ügyfelek képviseletét. A károsultak az okostelefonper@gmail.com címen jelentkezhetnek. Az ügyvéd szerint mivel a Magyar Telekom irányában már fennáll az NMHH tiltó határozata, valós esély mutatkozik arra, hogy a próbaper jogalapja bíróság elõtt megálljon, és adott esetben a károsultak részére kártérítés jogcímén megítélésre kerülhessen a jogtalanul kiszámlázott adatforgalom összege és ezen összegek esetleges kamatai.
 

Forrás: hvg.hu. Eredeti cikk Itt



2011-10-31 11:44:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül