Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892579    








Honlapkeszites

OEP: olcsóbb gyógyszereket és húszmilliárdos megtakarítást eredményezett az új eljárás

Az azonos hatóanyagú készítmények támogatásának október elsejei változtatása olcsóbb gyógyszereket és a gyógyszerkasszában éves szinten mintegy húszmilliárdos megtakarítást eredményezett - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) fõigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.


Sélleiné Márki Mária azt mondta: az azonos hatóanyagú készítmények támogatásában az úgynevezett vaklicit bevezetésével 165-féle hatóanyag közül egy sem drágult, ellenben 154-nek csökkent az ára.
A fõigazgató szerint az új eljárás nyertesei a betegek, ugyanis - mint hozzátette - egyrészt az e-alap megtakarításaiból több betegség kezelésének a finanszírozására nyílik lehetõség, másrészt a térítési díjak csökkenésével egy átlagos magyar állampolgár több mint háromezer forintot spórolhat a havi gyógyszerkiadásain.
Mint kifejtette, egy átlagos magyar állampolgárnak hét betegsége van, ezekre a készítményekkel hét hatóanyagot szed. Ennek költsége a férfiak esetében havonta korábban 9606 forint volt, most viszont, ha az érintett a legolcsóbb készítményeket választja, csupán 5854 forint. A nõk esetében a hét leggyakoribb hatóanyag ára korábban 9808 forint volt, mostantól viszont a legolcsóbb készítményekkel ezek havonta csupán 4166 forintba kerülnek.
Sélleiné Márki Mária elmondta: a vaklicit bevezetése 165 hatóanyagot, egyúttal 2011 gyógyszert érintett, hiszen van olyan hatóanyag, amelyhez kettõ, de olyan is, amelyhez 118 gyógyszer tartozik.
A fõigazgató hangsúlyozta, hogy valójában nem a gyógyszer, hanem az abban lévõ hatóanyag az orvoslás alapja. Ha ezt megértik a betegek és minél többen választják az azonos hatóanyagú készítménybõl a legolcsóbbat, az további megtakarításokat eredményezhet az e-alapban – tette hozzá.
Sélleiné Márki Mária arra is kitért, a gyógyszerkassza teljes körû átstrukturálása a következõ évben is folytatódik. Ennek keretében egyebek mellett azt tervezik, hogy az úgynevezett tételes gyógyszerek köre (mintegy harmincmilliárdos tétel) átkerülne a járóbeteg-ellátásból a fekvõbeteg-ellátásba. Emellett a jövõben a gyógyszerek támogatását azok hatékonyságához, hatásosságához, valamint a betegek együttmûködéshez is kötnék.
A fõigazgató elismerte, hogy az utóbbi meglehetõsen érzékeny téma, így fokozatos bevezetést javasol. Mint kifejtette, az egyeztetések jelenleg is folynak, de szeretnék már január elsejétõl elindítani az új rendszert.
Mint kifejtette, a betegek együttmûködésének lényege, hogy háromhavonta, félévente vagy éves idõintervallumokban megnézik a betegek laboreredményeit és ha orvosszakmailag bizonyítható, hogy a beteg nem megfelelõen alkalmazta az adott gyógyszert, akkor számára csökkentenék a készítmény árának támogatását. Az OEP fõigazgatója azt mondta, elvárják, hogy a beteg is tegyen a saját gyógyulásáért.

 

MTI

 



2011-11-02 12:39:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül