Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893190    








Honlapkeszites

Újabb 2,16 milliárd forint panelpályázatokra és termofor kémények felújítására

A Kormány tavasszal tett ígéretét megtartva források átcsoportosításával az idei év végéig 1,63 milliárd forintot biztosít a tavasszal elbírált panelpályázaton sikerrel szereplõ lakóközösségek számára, valamint 530 millió forint összegben az egycsatornás gyûjtõkémények felújítására is újabb pályázatot hirdet.


Az elõzõ Kormány idején a támogatási keret elõzetes rögzítése híján és a pályázat késõi lezárása miatt a ZBR Panel Alprogramra 2009-ben benyújtott pályázatok támogatási igénye nagymértékben, mintegy 14 milliárd forinttal haladta meg a rendelkezésre álló forrásokat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Zöld Beruházási Rendszer 2011. januári átvételét követõen intenzíven dolgozott azon, hogy az addig beérkezett pályázatokat elbírálja, a beruházások megvalósítását felgyorsítsa. A Zöld Beruházási Rendszer Panel Alprogram II. keretében 2011. április 7-én 228 db pályázat esetében született támogatói döntés, ezzel az elmúlt idõszakban összesen 244 pályázat számára, mintegy 13,2 milliárd forint összegû támogatást ítélt oda a nemzeti fejlesztési miniszter. A támogatásból 23 495 lakóegység energetikai korszerûsítése valósulhat meg, amely mintegy 28 milliárd forintos beruházást generál az ágazatban.

A Kormány döntésének megfelelõen a - korábbi kormányzat által meghirdetett fedezet nélküli pályázatra - jelentkezõ lakóközösségek formailag és tartalmilag is megfelelõ pályázatai nem kerültek elutasításra. A kormánydöntés értelmében a ZBR-en belül felszabaduló források, és további kvótaeladásokból származó bevételek terhére folytatható a támogatási döntések meghozatala, és a szerzõdések megkötése. A most rendelkezésre álló 1,63 milliárd forint figyelembe vételével a ZBR Panel II. alprogramban befogadott pályázatok döntésre való elõkészítése megkezdõdött, a támogatási értesítéseket már ez év novemberében megkaphatják az érintettek. A forrás biztosítása újabb mintegy 3200 lakóegység felújítását teszi lehetõvé, közel 8000 fõ számára biztosít komfortosabb életkörülményeket. A támogatások mintegy 3,3 milliárd forintos beruházást generálnak az ágazatban és közel 4 068 tonna/év CO2 megtakarítást eredményeznek. További szerzõdéskötésekre újabb bevételek esetén lesz mód.

További források átcsoportosításának köszönhetõen a Kormány 2011. novemberben a „Lakóépületek és környezetük felújításának támogatása” elõirányzat keretében összesen 530 millió forint összegben pályázatot hirdethet az egycsatornás gyûjtõkémények (termofor kémények) felújítására.

A tárca kiemelten fontos célnak tartja a szén-monoxid mérgezéses balesetek számának csökkentését. Ennek megfelelõen a nemzeti fejlesztési miniszter döntése alapján ismételten meghirdetésre kerülõ pályázat az elõzetes becslés alapján 3500 lakást érinthet, és a felújítás során 900 db kémény válhat biztonságossá.

A pályázati rendszerbõl nyújtott támogatással megvalósuló kéményfelújítások mellett a baleseti kockázat csökkentésének fontos eszköze azonban a tüzelõberendezések és az égéstermék elvezetõk szabályszerû üzemeltetése, tervszerû, folyamatos karbantartása és ellenõrzése is.

 



2011-11-03 10:11:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül