Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891975    








Honlapkeszites

Szûkülõ források, jól mûködõ hegyközség

A múlt hét végén Kiskanizsán, a Móricz Zsigmond Mûvelõdési Házban tartotta zárszámadó közgyûlését a Nagykanizsai Hegyközség.

Förhénci Horváth Gyula a tavalyi évet értékelve elmondta, jól bevált intézményeiket a nehéz pénzügyi körülmények között is mûködtették. Folytatódott az évek óta sikeres borversenyük, ahol a nemzetközi színvonalú zsûri megállapította, kevés megmérettetésen találkoznak annyi kiváló színvonalú borral, mint amennyivel itt módjukban állt.


A hegyközség elnöke jelezte, a korábbi években felgyorsult tempójú útfelújítási program mára szinte megállt, tavaly csak ötszáz méternyi portalanított aszfalt és másfél kilométer hosszúságú murvás útszakasz felújítását tudták elvégezni a hegyközség tagjainak támogatásaiból. További gondot okoz, hogy nagy területen hiányzik a vezetékes ivóvíz hálózat, ami pedig elengedhetetlen a minõségi borászathoz. Förhénci Horváth Gyula ennek kiépítését nevezte az egyik legsürgetõbb feladatnak. Hozzátette: amúgy ezt már nyolc éve szeretnék megvalósítani, ám a választások mindig közbeszólnak. Mire valamire jutnának egy politikai garnitúrával, addigra mindig véget ér a négy éves önkormányzati ciklus – mondta a hegyközség elnöke.

A szakember szólt a hegyközségi törvény módosításáról is, amely 1001 négyzetméter alatt nem teszi kötelezõvé a hegyközségi tagságot, csak afölött. Ez azt jelenti, hogy várhatóan kevesebben viselik majd a közterheket – a problémát azzal próbálják meg áthidalni, hogy a kisebb területtel rendelkezõ gazdáknak felajánlják az önkéntes tagság lehetõségét.

Hozzátette: a hegyközségi törvény módosítása várhatóan nem kedvez a hegyközségeknek, mert az adminisztrációs terhek és a jelentési kötelezettség megnövekedése miatt várhatóan sok, az 1001 négyzetmétert éppen csak hogy meghaladó méretû területtel rendelkezõ gazda részlegesen kivágja a szõlõjét.

A hegyközségek átalakítása miatt csúsznak a jól megszokott programok, a parasztegyetem és a hagyományos tanulmányutak is – mondta Förhénci Horváth Gyula, aki hozzátette, az elmúlt esztendõben nem vették igénybe a mûködéshez nyújtott állami támogatást, mert százezer forintnyi támogatásért háromszázezret kellett volna a hegyközségnek befizetnie.

A közgyûlésen tisztázták a Nagykanizsai Hegyközséghez csatlakozó, a törvény változása miatt megszûnõ söjtöri, homokkomáromi, baki és magyarszerdahelyi hegyközségekkel való együttmûködés kereteit is.

Horváth Attila



2008-02-26 12:32:32


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül