Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893027    








Honlapkeszites

A belváros megújításáról

A vállalkozók után lakossági fórumon tájékoztatta a városrehabilitációs program második ütemérõl az érdeklõdõket a koordináló szervezet vezetõje és a tervezõk. Az elhangzott jobbító szándékú észrevételeket jegyzõkönyvbe vették, így a pályázat kiírásakor a tervek már a lakossági véleményeket is tartalmazzák.


A lakossági fórumon a tervezõi válaszban elhangzott, a forgalomcsillapításnak köszönhetõen öt-tíz év múlva büszkén használják majd az emberek a tereket, örömmel sétálnak, kerékpároznak a belvárosban. A kanizsaiéhoz hasonló belvárosi rekonstrukció az ország számtalan városában már sikeresen megvalósult.
Szálka Miklós vezetõ tervezõ tájékoztatójában hangsúlyozta: legfontosabbnak azt tartja, hogy a mintegy 30 hektáros, és két kilométer hosszú városközponttal egyszerre lehetett foglalkozni. A körforgalmak tulajdonképpen kapu motívumok, amelyek körülölelik a városközpont területét azzal a céllal, hogy egy kicsit „megfogják”, megállásra késztessék a városba térõt, mintegy jelezve, itt egy másfajta terület következik, ahol érdemes megállni. A városrehabilitációs program elsõ ütemében elindult az Erzsébet tér megújítása, a Magyar és a Petõfi utca, valamint a Zrínyi és a Teleki utca összekötése, a Huszti téri körforgalom. A következõ, második ütem az Eötvös tér, a Fõ utca és a Deák tér megújításával folytatódna. Az elsõ ütem valójában a forgalomcsillapításról, a forgalomlassításról szólt, míg a második a belváros megújításáról.
Az Eötvös téren gyermekjátszótér építésére tettek javaslatot, a felnõttek és a nyugdíjasok részére leülõ teraszokat alakítanak ki. A tér déli oldalán kerékpárutat építenek, a gyalogosokat egy békés zóna várja majd. Megújul a zöldterület, az emlékmû környezete rendezvénytérrel egészül ki. Feltehetõen az üzletek funkciói is megváltoznak egy-két éven belül. A vállalkozók számára jó lehetõség lesz a térfal funkcióbõvítésére.
A fórumon megjelentek az elsõ ütem elkészült elemeivel kapcsolatban is tettek észrevételeket. Így a Huszti téri, a Király utcai körforgalomban, valamint a Hevesi utcában a reggeli és a délutáni csúcsidõben kialakuló forgalmi dugókra hívták fel a figyelmet. A válaszok között ismételten elhangzott: az elsõ ütem célja a forgalomcsillapítás volt. Horváth István projektmenedzser köszöntõjét azzal kezdte, régóta tervezett álma Nagykanizsának a belváros megújítása. A felvetõdött kérdéssel kapcsolatban megjegyezte, nem kell feltétlenül a megszokott, régi utakon közlekedni. A tervek szerint 2012. június végére elkészül a 61-es várost elkerülõ út, s a rekonstrukció befejezõdését követõen az autóvezetõk elõre megtervezhetik a számukra legcélszerûbb útvonalakat. Karádi Ferenc alpolgármester válaszában azt hangsúlyozta, a koncepció egyik eleme még hiányzik, a várost elkerülõ délkeleti út megépítésére még várni kell. Megjegyezte, minden átépítés a közlekedés korlátozásával jár. A csatornaépítés miatt hamarosan megszûnik a Centrál elõtt a jobbra kanyarodási lehetõség, s emiatt a lezárás idejére türelmet kért minden közlekedõtõl.
 



2011-11-12 11:34:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül