Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949405    








Honlapkeszites

Otthon nyomtatott vasúti jegy – Nincs több sorban állás a pénztárak elõtt

November közepétõl már nemcsak az állomásokon található jegykiadó automatáknál, hanem bárhol, akár otthon is ki lehet nyomtatni az interneten megvásárolt vasúti menetjegyeket. 2012-ben várhatóan egy-másfél millió utas választja majd ezt a módját a menetjegyváltásnak. A fejlesztéstõl nemcsak az online vásárlók jegyváltása egyszerûsödik jelentõs mértékben, hanem a pénztárak elõtt is csökkennek a sorok.

 

A MÁV-START Zrt. 2008-ban indította el az internetes jegyértékesítési rendszerét, amellyel a pénztárak elõtti sorban állást elkerülve, akár otthonról is megválthatók a vasúti menetjegyek. Ezzel a lehetõséggel eddig csaknem egymilliószor éltek az utazók, a szolgáltatást évrõl évre egyre többen választják.


 Az e-ticket rendszer fejlesztése november közepén jelentõs állomásához érkezett: már nem kell az online megvásárolt menetjegyek kinyomtatása miatt az állomásokon található jegykiadó automatákhoz fáradni, mert bárhol – akár otthon is – ki lehet nyomtatni a menetjegyeket. Emellett természetesen továbbra is elérhetõ a fizetéskor kapott kóddal a jegykiadó automata általi nyomtatás lehetõsége. Jelenleg az ország legforgalmasabb állomásán, a Keleti pályaudvaron található jegykiadó automaták óránként akár több mint száz utast is képesek kiszolgálni, ez négy-hat pénztár teljesítményével ér fel. Így az otthon nyomtatott jegy lehetõségének megteremtése országszerte sok száz új pénztár létesítésével lehet egyenértékû.

Otthoni nyomtatással a belföldi menetjegyeket, pót- és helyjegyeket az interneten az utazás elõtt már akár 60 nappal is meg lehet vásárolni. A visszaélések elkerülése érdekében az otthon nyomtatott jegyek – ugyanúgy, mint Európa más vasútvállalatainál – egy adott napra és vonatra érvényesek, névre szólnak és nem átruházhatók. A menetjegyeket A/4-es méretû, fehér papírra kell kinyomtatni, az azonosítást kétdimenziós pontkód szolgálja, így ügyelni kell arra, hogy a papír a vonalkódnál ne sérüljön, ne gyûrõdjön, hiszen annak leolvasásával ellenõrzi a jegyvizsgáló a vonat fedélzetén az adatokat. A személyes adatok ellenõrzéséhez az utas együttmûködésére is szükség van a beazonosíthatóság érdekében. Az otthon nyomtatott jegyek nemcsak a MÁV, hanem a GYSEV vonalain is érvényesek. Bérletek, nemzetközi menetjegyek nem vásárolhatók meg ilyen módon, azonban élõállat- és a kerékpárjegy igen. Az online mûvelethez kapcsolódva számla minden esetben a webes felületen, a vásárlással egyidejûleg igényelhetõ, a pénztárban utólagosan számla nem állítható ki. Amennyiben az utas nem használja fel az otthon nyomtatott menetjegyét, akkor csak az online vásárlási felületen kezdeményezheti annak visszatérítését legkésõbb egy órával az elsõ vonat indulását megelõzõen. További információk a www.mav-start.hu oldalon találhatók.

A jegyek otthoni nyomtatása az utaselégedettség növelése érdekében elindított jegyértékesítés-modernizálás elsõ jelentõs állomása, amelyet a jelenlegi tervek szerint további fejlesztések követnek.

MÁV-START Zrt.



2011-11-22 13:13:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül