Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948463    








Honlapkeszites

Közmeghallgatás a CKÖ-nél

Négy területtel foglalkozott beszámolójában Teleki László, a CKÖ elnöke a Cigány Kisebbségi Közösségi Önkormányzat által rendezett közmeghallgatáson.
A hat éve mûködõ felnõttképzésrõl, melyben az idei tanévben 230 felnõtt vesz részt. Az OFA programokról, a képzések-átképzésekrõl, valamint a fõiskolai képzésrõl.


Február végén lezárult az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával elnyert „Partnerség a munkanélküliség ellen II.” címû program, melynek keretében a CKÖ munkaerõ-piaci szolgáltató irodát mûködtet elsõsorban roma származású, hátrányos helyzetû emberek részére. Március 1-tõl folytatódik az OFA támogatásával a roma munkaerõ-piaci szolgáltató hálózat kialakítása, melyre a „Közös célok, közös utak” a foglalkoztatásban címû pályázaton nyertek támogatást.

Az elmúlt idõszak tapasztalatai alapján hozták létre a Bogdán János Cigány Kisebbségi Közösségi Házban található Oktatási, Felnõttképzési, Esélyegyenlõségi, Tanácsadói Központot. Jelenleg is tart a tavaly szeptemberben indult szociális gondozó- és ápoló, valamint irodavezetõi képzés. Az OKJ-s képzéseket a Szombathelyi Regionális Képzõ Központ, a nagykanizsai Munkaügyi Központ, valamint a CKÖ közösen indította el 20-20 fõvel. Ebben az évben indították el az intenzív angol nyelvi képzésüket, amely négy hónapon át, hét közben, napi hat órában készíti fel az alapfokú C típusú angol nyelvvizsgára a hallgatókat. Mindhárom képzésben résztvevõk keresetpótló támogatásban részesülnek. A képzések összköltségvetése a szombathelyi regionális átképzõközpont kezelésében történik. Jelenleg 53-an vesznek részt képzésben. Közülük hiányzás miatt két fõt kizártak.

Várhatóan pár hónapon belül elindítják a parkgondozó, a kertépítõ-, az asztalos- és a gyógymasszõr tanfolyamot. A fõiskolai képzés együttmûködési megállapodás keretében jött létre a CKÖ és a Pécsi Tudományegyetem Felnõttképzési és Emberi Erõforrás Fejlesztési Kara között. A fõiskolai képzés szeptembertõl mûvelõdésszakkal is kibõvülhet.

A CKÖ költségvetése az elmúlt évekhez hasonlóan érdemben nem változott, elegendõ az alapkiadásokra és a mûködés fenntartására. A foglalkoztatással kapcsolatos területen 80 millió forintot fordít a Munkaügyi Központ nagykanizsai kirendeltsége a romák támogatására.

A lakossági hozzászólásokban többek között felmerült: tudnak-e foglalkoztatási lehetõséget biztosítani a képzések befejezése után, tud-e segíteni a CKÖ a közüzemi díjak kompenzálásában, és vállalhatnak-e munkát a nyugdíjba vonulók.

B.E.



2008-03-03 11:23:22


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül