Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949076    








Honlapkeszites

A legutóbbi közgyûlés döntéseirõl

A hagyományoknak megfelelõen Cseresnyés Péter polgármester sajtótájékoztató keretében ismertette az elõzõ napi közgyûlés legfontosabb döntéseit, és azok hátterét. Ezúttal a közszolgálati díjakról, a költségvetési koncepcióról és a közétkeztetés vállalkozásba adásáról esett szó.

Az egyik döntés a közszolgálati díjakat illetõen született. Ezek esetében az infláció körüli, vagy annál kicsivel nagyobb emelkedésre kell számítani a jövõ évben. A folyékony hulladék szállítása 3,8, a kéményseprõi díj 6, a tömegközlekedés pedig 7 százalékkal többe fog majd kerülni városunkban. A közszolgálati díjakon belül egy sokakat érintõ témáról, a szilárd hulladékszállításról nem határoztak, mivel az illetékes osztály dolgozói nem kaptak adatokat a szolgáltatótól, így a tárgyalásokat nem folytatták le, és a közgyûlés elé sem tudták beterjeszteni. Amíg nem tudnak megegyezni, addig a nagykanizsaiaknak ugyanazokat a díjakat kell fizetniük.


 Az elõzõ döntéssel ellentétben nagy vitát váltott ki a képviselõk körében a költségvetési koncepció. E szerint a következõ évben növelnék a bevételeket, a kiadásokat pedig csökkentenék. Szeretnék elérni a költségvetés egyensúlyba kerülését, és a következõ év jelentõs mûködési hiány nélkül való zárását (ami az idei évet jellemezte). A hiány ugyanis hosszútávon az önkormányzat gazdálkodását tönkreteszi, és kockáztatja a feladatok ellátásában. Az elgondolásban fontos elvként megfogalmazták, hogy minden kötelezõen vállalt feladatot maradéktalanul és hiánytalanul el kell látni a jövõben. Eltökélt szándékuk, hogy a megkezdett beruházásokat nem hagyják félbe, a fejlesztéseket befejezik, és a gazdaság ösztönzésére, a munkahelyteremtésre és az arculatépítõ munkákra forrást biztosítanak. Emellett a költségvetés fontos szempontja a takarékosság lesz. Továbbá elsõbbséget élvez a városi intézmények mûködtetése, ezen belül az oktatási, egészségügyi és szociális létesítményeké.
Megszületett a döntés a közétkeztetés vállalkozásba adásával kapcsolatban, melyet szintén élénk szóváltás elõzött meg. A közgyûlés elfogadta a javaslatot, azzal a módosítással, hogy a bölcsõdei étkeztetés kimarad ebbõl, mivel ez egy speciális területnek számít, és helyben, nagyon rugalmasan kell biztosítani. A közbeszerzési folyamat a határozat alapján el fog indulni. A vállalkozásba adás hosszú távú célja a jelentõs költségcsökkentés, ugyanis az önkormányzat közel 300 millió forintot tesz be a gyermek közétkeztetésbe. Remélik, 100-200 millió forint közötti összeget tudnak majd megtakarítani a minõség megõrzése mellett. Eséllyel azok a vállalkozók indulhatnak, akik referenciákkal rendelkeznek - hangsúlyozta a polgármester.
V.M.



2011-11-28 08:43:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül