Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891561    








Honlapkeszites

Indul a sármelléki repülõtér kármentesítése januárban

Megkezdõdik a sármellék-zalavári repülõtér kármentesítése a két hónapja zajló elõkészítõ munkák után januárban, a csaknem három éven át tartó munkálatokra közel 4,5 milliárd forintot fordítanak - mondta el a projekt menedzsere szerdán, Sármelléken.


 Karafa Balázs, a munkálatok indítása kapcsán tartott rendezvényen elmondta: a 2015 nyaráig tartó idõszakban a kivitelezõknek mintegy 470 ezer köbméter földet kell megmozgatniuk, de a munkálatok várhatóan 64 ezer köbméter talajvíz megtisztításával is együtt járnak.
A 380 hektár területû egykori szovjet katonai légi bázis területén az elõkészítõ munkálatok már október elején megkezdõdtek, nagyobbrészt elvégezték a növényzet irtását, a talaj humuszolását, valamint a lõszermentesítést, illetve elkezdték az iparvágány bontását.
A helyszínen kiosztott összefoglaló szerint a szovjet hadsereg 1991-es kivonulása után jelentõs kerozin-, benzin- és gázolajszennyezés maradt vissza a Sármellék és Zalavár területén lévõ volt szovjet katonai repülõtéren. A jelenleg polgári forgalmat bonyolító reptér kármentesítése lassan két évtizede napirenden van, de a környezetre és az egészségre kockázatot jelentõ szennyezés eltávolítása meghaladta az önkormányzatok anyagi lehetõségeit, s a munkálatokra végül az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) kerete biztosít 100 százalékos támogatást.
A 2009-ben és 2010 elején végzett aktualizáló tényfeltárási eredmények azt támasztották alá, hogy az 1991 és 1995 között végrehajtott kármentesítési munkálatok nem hozták meg a kellõ eredményt. A szennyezés továbbra is veszélyezteti a környék felszín alatti vízkészletét, valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot és a Kis-Balatont.
A mintegy 380 hektáros területbõl nagyjából 49 hektár szennyezett szénhidrogén-származékokkal, 18 hektár pedig szervetlen szennyezõ anyagokkal. Legnagyobb részben kerozin, kisebb részben benzin és gázolaj található a talajban és a talajvízben.
A kármentesítési kivitelezési feladatok elvégzésére 2010 márciusában jött létre a Sármellék-Zalavár Repülõtér Kármentesítõ Társulás, a tulajdonosként érintett két önkormányzat részvételével. A szennyezés "elfogadható szintre" csökkentését 2015. nyarára végzik el a repülõtér területén.

 

MTI



2011-12-08 07:03:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül