Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949349    








Honlapkeszites

Ismertetõ a Dunántúlon létesítendõ, 120 férõhelyes javítóintézettel kapcsolatban

A gyermekvédelmi rendszer hiányossága, hogy a dunántúli térségben javítóintézet ez idáig nem épült, ilyen típusú és funkciójú intézet sem korábban, sem jelenleg nem mûködött és nem mûködik a nyugati országrészben.

Jelenleg Debrecenben és Budapesten van olyan intézmény, amelybe javítóintézeti ellátásra érkezhetnek a fiatalok. Elõbbi kettõs funkcióval rendelkezik: végrehajtja az elõzetes és a javítóintézeti nevelés is. Ilyen intézménynek keres helyet a szaktárca a Nyugat-Dunántúlon, és lehetséges helyszínként szóba került Nagykanizsa is. Az intézmény a tervek, elképzelések szerint, 120, 14-18 év közötti fiatalt fogad majd, amelybõl 60 fõ elõzetes letartóztatásban lévõ, 60 fõ pedig jogerõs javítóintézeti büntetését töltõ.


 Az intézmény zárt jellegû, és a büntetés-végrehajtási intézetekben meglévõ technikai és fizikai védelmi eszközök itt is megjelennek. A zárt jellegbõl adódóan a fiatalkorúak minden tevékenysége szabályozott és az intézeten belül történik, csak szigorú rend szerint, kísérettel jöhetnek ki. A fiatalokkal pedagógusok és szociális szakemberek foglalkoznak.
A javítóintézeti nevelés célja: a fiatalkorúak társadalmi beilleszkedésének elõsegítése, ennek érdekében beilleszkedési zavaraik enyhítése, pszichés állapotuk rendezése, szakmai képzettségük fejlesztése, az alapvetõ erkölcsi normák elfogadtatása és az egészséges életmódra való felkészítés. Vagyis az, hogy a fiatalok az intézetbõl kikerülve teljes életet élhessenek és beilleszkedhessenek a társadalomba. Ezt, a hasonló intézetek tapasztalatai alapján eredményesen végzik.
A Nyugat-Dunántúlon – esetleg Nagykanizsán – létesítendõ intézmény az adott településen 2,25 milliárd forintos állami beruházást, és körülbelül 100 munkahelyet jelent.
A debreceni javítóintézet mûködésérõl részletesen a www.dji.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklõdõk.

A 2011. december 8-i fórumról beszámoló hír itt olvasható, az esemény képei itt tekinthetõk meg.



2011-12-09 11:03:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül