Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948503    








Honlapkeszites

Megmozdult a város, több mint kétezren adakoztak

– Hármas célból kértük a sajtó tisztelt képviselõit, hogy ma itt, a 48-as közös gyalogezred emlékmûvénél – vagy ahogy mindenki emlegeti, a Petõfi szobornál – találkozzunk – kezdte hétfõi sajtótájékoztatóját Babicsné Bertha Éva, a Polgári Kanizsáért Alapítvány szóvivõje.

– Elõször is örömmel jelentem, Alapítványunk felhívására megmozdult a város. Több, mint kétezren adakoztak, hogy az 1848. évi forradalom 160. évfordulójára, nemzeti ünnepünkre sok évtizedes elhanyagolás után végre megtisztuljon a szobor és talapzata. Az összegyûlt, mintegy háromszázkilencezer forint egyrészt azt jelenti, nehéz örökséget átvett városunknak ennyivel kevesebbet kell költenie erre a halaszhatatlan munkára. Másrészt – s ez talán a pénznél is fontosabb – kifejezi, ez a város valóban közösség, nem csak lakosok halmaza. Mindenki, aki adományozott vagy bármit tett – hiszen szép számmal vannak ilyenek is – ezért az ügyért, a héten megszépülõ szoborra büszkén tekinthet: az én részem is benne van! Mert – bár az idõjárás néha megtréfál minket – most már bizonyos, a nemzeti ünnepre elkészül a szobor megtisztítása.


Homokszórás és nagynyomású vízzel való mosás után cizellálás, antikolás következik. Végül vízlepergetõ réteg felvitelével akadályozzák meg a szakemberek, hogy a szobrot és talapzatát újra elcsúfítsa a bázikus rézkarbonát.

– Ezért hívom szeretettel mindazokat, akik magukénak érzik az ünnepet, március 15-én 9 órára a Petõfi szoborhoz. Alapítványunk szeretné mindenkinek megköszönni a megköszönni valókat. Azok a diákközösségek, akik részt vettek a gyûjtésben, emléklapot kapnak. A történelmi egyházak képviselõit kérjük, imádkozzanak hazánkért. És Petõfi sorai a megszépült szobor talapzatán vésõdjenek a szívünkbe is:

„És mi nem hagyjuk magunkat,
Mig lesz egy kéz és egy kard;
Fogadom azt, hogy megbánja,
Aki bántja a magyart!”



2008-03-04 13:45:49


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül