Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948468    








Honlapkeszites

Energiatakarékos izzók hátrányos helyzetû családoknak

A Demokratikus Roma Vezetõk Szövetsége november utolsó heteitõl december elsõ hetéig energiatakarékos izzókat osztott szét Zala és Somogy megye területén élõ 247 nagycsalád részére.

A Vidékfejlesztési Minisztérium, Zöld Beruházási Rendszer Energiatakarékos Izzócsere Alprogram pályázati támogatásával és az Energia Központ Nonprofit Kft. kezelésében megvalósuló program a környezet– és klímatudatos gondolkodás fejlesztését, megerõsítését célozta meg. A projekt különös figyelmet fordított azokra a hátrányos helyzetû, nehezebb anyagi háttérrel rendelkezõ rétegekre, akik az energiatakarékos izzók beszerzését, megismerését és alkalmazását önerõbõl nem képesek megoldani. 


Az új, hosszabb élettartamú, hatékonyabb, energiatakarékos izzók fogyasztói ára ugyanis lényegesen magasabb a hagyományos izzók árához viszonyítva, így ezen rétegek számára nehezebben elérhetõek. A családok számára a korszerû izzók használata energiaköltségeik mérséklését biztosítja, hiszen háztartásonként csak 5 izzó lecserélése évente közel 20 ezer forint megtakarítást jelent. Ezzel párhuzamosan a hagyományos izzók környezetkárosító hatásai is csökkennek azáltal, hogy az új izzók akár 80 százalékos energia-megtakarítást is jelenthetnek, ami mérsékli az ország szén-dioxid kibocsátását.

A DRVSZ pályázatában a nagycsaládosok megsegítését vállalta. Az érintettek részére a szövetség önkéntesei, munkatársai családonként 16 db energiatakarékos izzót osztottak ki, miközben ugyanennyi hagyományos, nagyobb energia felhasználású és környezetkárosító izzót gyûjtöttek be.
A DRVSZ a hagyományos izzók begyûjtõ helyre történõ elszállításáról is gondoskodik a pályázati kiírásnak megfelelõen, ami még december elsõ hetében megvalósul.
Nagy József György, a DRVSZ elnökének véleménye szerint az energiatakarékossági program megvalósításával sok családnak segítettek egészségesebb környezetben élni, és a kiadásaikat csökkenteni.
„Örülünk annak, hogy a környezetvédelemhez, a klímatudatos gondolkodás fejlesztéséhez ennyivel mi is hozzájárulhattunk!” – mondta zárásul a DRVSZ elnöke.

B.E.



2011-12-15 09:46:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül