Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894516    








Honlapkeszites

Fokozottan vizsgálják az ünnepek elõtt az élelmiszereket

Lezárult a téli élelmiszer-ellenõrzés elsõ szakasza.

A Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) koordinálásával a Megyei Kormányhivatalok alá tartozó Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságok, illetve a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságok téli kiemelt élelmiszerlánc ellenõrzést hajtanak végre. A hatóságok célja, hogy a Karácsonyt és a Szilvesztert megelõzõ megnövekedett kereskedelmi forgalom mellett is, minõségi és az élelmiszerbiztonságnak megfelelõ termékek kerüljenek a polcokra.


 Az Igazgatóságok november 21-én kezdték el, és december 31-ig folytatják azokat a kiemelt ellenõrzéseket, melyek során az ünnepi hagyományokhoz kapcsolódó termékeket fokozottan vizsgálják. A három szakaszban zajló téli ellenõrzések alkalmával kiemelten figyelnek arra, hogy az ilyenkor a szokásosnál nagyobb élelmiszer-kínálat megfelelõen legyen tárolva, a kereskedõk biztosítsák a lejárt szavatosságú áruk selejtezését, és a leárazott termékek is megfelelõ minõségûek legyenek. Az ilyenkor nagy számban vásárolt halak esetében az ellenõrzés kiterjed a halak beszerzési és értékesítési árának vizsgálatára is. Amennyiben a szakemberek az élõhal beszerzési ára alatti értékesítésével találkoznak, a forgalmazó bírságra számíthat.

„A vizsgálatok az élelmiszeripari termékekre, többek között az édességekre és húskészítményekre, valamint a halászati termékekre vonatkoznak, továbbá az ellenõrzés kiterjed a vendéglátásra is, különös tekintettel az ázsiai vendéglátók ellenõrzésére” – emelte ki Dr. Kardeván Endre, élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelõs államtitkár.

A vizsgálatok elsõ szakasza december 4-én lezárult, melynek keretében 1 954 ellenõrzésre került sor, köztük élelmiszeripari elõállítóknál, vágóhidaknál, édesipari termelõknél is jártak az Igazgatóságok szakemberei. Több mint 18 ezer élelmiszert vizsgáltak meg, melybõl - beleértve a zöldség-gyümölcsöt és a borászati termékeket is - a vizsgált tételek 1,8 %-át, 46,7 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, közel 13 millió Ft értékben. A legtöbb hiányosság a higiénia területén jelentkezett, de kifogásolható volt a forgalmazott termékek minõsége is, több esetben pedig nem volt megfelelõ a dolgozók egészségügyi alkalmasságának, illetve a képzettségüknek a dokumentálása. Az ellenõrök 55 esetben csupán a figyelmeztetés eszközével éltek, 87 alkalommal viszont, összesen 7,9 millió Ft értékben bírságot szabtak ki.

„Az élelmiszerlánc szemléletnek megfelelõen a gyógyszeres takarmányok elõállítását és forgalmazását is vizsgálták szakembereink. Örömmel nyugtáztuk, hogy a takarmányok esetében végzett 98 ellenõrzés során mindössze egy alkalommal kellett egy takarmány-forgalmazót figyelmeztetnie a hatóságnak, mert nem az engedélyének megfelelõ tevékenységet végzett. A 137 vizsgált gyógyszeres sertéstakarmány mindegyike kifogástalannak bizonyult” – mondta Dr. Oravecz Márton, a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnöke.

A téli akció célja mélységi vizsgálatok és élõállat szállítások ellenõrzése is. Mélységi vizsgálatok alkalmával december 4-ig, 91 élõállat szállítmányt és 16 élelmiszer szállítmányt ellenõrzött a hatóság. Az állatszállítások országos ellenõrzése során pedig 669 szállítmány, közel 725 ezer szállított állatát vizsgálták meg. Jelentõs szabálysértéssel nem találkoztak a szakemberek, az állatok egészégi állapota és ivóvízellátása rendben volt.

Az ellenõrzések elsõ szakaszában 575 db vendéglátó létesítmény vizsgálata is lezajlott, közülük 56 helyszínen észleltek a szakemberek olyan súlyosabb élelmiszerbiztonsági hibákat, mint a mûszaki feltételek, a takarítás hiánya vagy a lejárt fogyaszthatósági idejû termékek forgalmazása. A vizsgálatok kiterjedtek az ázsiai konyhák szolgáltatásaira is az ország több pontján, az ellenõrzött 143 db vendéglátó egység 23 %-ánál tapasztaltak az ellenõrök a készételek kezelésével, tárolásával kapcsolatos hibákat és higiéniai hiányosságokat. Súlyos élelmiszerbiztonsági hibák, hiányosságok miatt 12 db üzletet kellett felfüggeszteni, melyek közül 9 db ázsiai ételeket forgalmazó étterem volt.



2011-12-15 15:24:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül