Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948796    








Honlapkeszites

Együttmûködési megállapodást írt alá hét falugondnok egyesület és a Falufejlesztési Társaság

Együttmûködési megállapodást írt alá hét falugondnok egyesület és a Falufejlesztési Társaság csütörtökön a budapesti Vajdahunyadvárban.Szeder-Kummer Mária, a Zalai Falvakért Egyesület titkára kiemelte, hogy az együttmûködõk olyan tudásbázist, humánerõforrást képviselnek, amelyet számos területen lehetne hasznosítani.


 A magyar tanya- és falugondnoki együttmûködés célja a magyarországi falugondnoki rendszer értékeinek megõrzése, a falugondnokság érdekeinek képviselete, a szolgálatok munkájának szakmai segítése.
Horváth Dániel, a Nemzeti Erõforrás Minisztérium képviseletében, Soltész Miklós államtitkár nevében üdvözölte a megállapodást, és elismeréssel szólt a falugondnoki hálózat fontosságáról, amelyet a vidéki társadalmi életében tölt be.
Krizsán András, a Falufejlesztési Társaság elnöke az aláírás kapcsán elmondta, hogy az együttmûködéssel lendületet kívánnak adni a falugondnoki szolgálatoknak, amelyek áldozatos és nélkülözhetetlen munkát végeznek a helyi közösségekért.
Csörszné Zelenák Katalin, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete ügyvezetõje emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 21 éve van falugondnokság, amelynek keretében jelenleg 1.358 szolgálat mûködik. Az ügyvezetõ hangsúlyozta: az aprófalvakon, tanyákon élõk számára jelentõs kapocs a közösségéltetõ falugondnoki szolgálat, és fontos, hogy ez a hálózat a jövõben is megmaradjon.
Szeder-Kummer Mária, a Zalai Falvakért Egyesület titkára kiemelte, hogy az együttmûködõk olyan tudásbázist, humánerõforrást képviselnek, amelyet számos területen lehetne hasznosítani. Az egyesület titkára elmondta, hogy az együttmûködés nyitott, más egyesületek is csatlakozhatnak hozzájuk.
Az együttmûködési megállapodásban szerepel, hogy az aláírók segítik a mûködési területükön lévõ falugondnokok és falugondnokságot mûködtetõ szervezetek munkáját. Megfogalmazták azt is, hogy szakmai segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a falugondnoki rendszer megtalálja helyét a jelenlegi közigazgatási, közszolgáltatási, vidékfejlesztési rendszerben, továbbá közös pályázatokat készítenek, szakmai mûhelyprogramokat, konferenciákat szerveznek, és ezekrõl tájékoztatják a tagszervezeteiket.

 

MTI



2011-12-16 11:02:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül