Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893022    








Honlapkeszites

Megvárja a hulladékgazdálkodási törvény hatályba lépését a Saubermacher

A tervezett új magyar hulladékgazdálkodási törvény végleges szövege alapján dönt majd jövõbeli magyarországi terveirõl a Saubermacher osztrák szolgáltató - mondta szerdán Hans Roth vezérigazgató az MTI-nek.
 


 "Meglátjuk, hogy milyen lehetõségek nyílnak majd az együttmûködésre" - mondta az üzletember. Úgy fogalmazott, több okból "erõsen érintve érzi magát" a parlamentben tavaly év végén benyújtott módosítási javaslat miatt, de "ki kell egyezni" az adott feltételekkel. Roth hangsúlyozta, nézete szerint az "állami monopólium" egy szolgáltatás esetében sem lehet kedvezõbb a lakosság számára, mert megszünteti a versenyt.
A december 30-án benyújtott törvénytervezet szerint lakossági hulladék átvételét, elszállítását és kezelését 2013-tól csak többségi állami, illetve önkormányzati tulajdonban lévõ cég végezhetne. A törvényjavaslat szerint közszolgáltató csak olyan jelentõs befolyással bíró gazdálkodó szervezet lehet, amelyben az állam - illetve a települési önkormányzat - a tulajdonosok szavazatának többségével tulajdoni hányada alapján egyedül rendelkezik. Feltétel az is, hogy a társaság tulajdonosaként jogosult arra, hogy a vezetõ tisztségviselõk vagy a felügyelõ bizottság tagjai többségét megválassza vagy visszahívja.
Hans Roth kijelentette, egyelõre nem tud nyilatkozni arról, hogy részt vesz-e majd a Saubermacher olyan vegyes tulajdonú cégekben, amelyek létrehozására a törvénytervezet lehetõséget ad. Jelezte, jelenleg is részt vesznek olyan partnerségben, ahol állami, illetve önkormányzati a többségi tulajdon, de a szavazati jogok kedvezõbbek. "Felmerül a kérdés, hogy igazságosak-e (az új) feltételek" - mondta.
Az üzletember kifejtette: a vállalat húsz éve tevékenykedik Magyarországon, jelenleg hétszáz dolgozójuk van. A két évtized alatt folyamatosan beruháztak és infrastruktúrát építettek ki. "Úgy érzem, sokan megbecsülnek minket Magyarországon" - tette hozzá.
Mint mondta, a törvénymódosításról csak keveset egyeztettek velük, és javaslataikat nem vették figyelembe.
A Kurier címû osztrák lap hétfõi száma szerint a vállalat egyik regionális cégének már be is jelentették a szerzõdés felbontását. A másik választási lehetõség Roth szavai szerint az lenne, hogy eladják a vállalatot a mérleg szerinti érték feléért. Ez utóbbi lehetõsérõl úgy vélekedett, hogy az "de facto kisajátítással lenne egyenértékû". Az MTI kérdésére Roth nem kívánt részletekbe bocsátkozni az esettel kapcsolatban.
A grazi székhelyû cégcsoport kilenc országban összesen negyven érdekeltséggel rendelkezik. Magyarországon a Saubermacher Magyarország tizenegy leányvállalatot fog össze, a cég emellett több más vállalatban rendelkezik érdekeltséggel.
A tervezettel kapcsolatban korábban egy másik, Magyarországon jelen lévõ osztrák szolgáltató is elégedetlenségének adott hangot. Leo Windtner, az AVE tulajdonosának, a felsõ-ausztriai EAG-nak az igazgatója december közepén azt mondta a Kuriernak, hogy az ágazat "minden jogi eszközzel" küzdeni fog a hulladékgazdálkodás államosítása ellen. Windtner akkori nyilatkozata szerint az AVE számára 55 millió euró bevételcsökkenést jelentene az új hulladékgazdálkodási szabályozás. Korábbi hírek itt.

 

MTI - Kanizsa



2012-01-04 18:24:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül