Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949246    








Honlapkeszites

Egy katona ment, egy katona jött

Prepok Attila õrnagy vette át a nagykanizsai Polgári Védelmi Kirendeltség irányítását. A letenyei polgári védelmi iroda székét a kanizsai kirendeltség vezetõi posztjára cserélõ fiatal szakember vegyi védelmi végzettséggel rendelkezik, s elõdjéhez, Bajzáth Lászlóhoz hasonlóan a katonai pályáról érkezett a polgári védelemhez.


– Lentiben nevelkedtem, középiskolai tanulmányaimat pedig Gyõrben végeztem egy sporttagozatos gimnáziumban – mondja Prepok Attila. – Mellette katonai kollégista voltam, s részben emiatt katonai pályára mentem a gimnázium után, s vegyi védelmi szakon végeztem a fõvárosban, a Bolyai Mûszaki Katonai Fõiskolán. Ezt követõen Lentiben, Zajdán, a Bottyán János Gépesített Lövész Dandárnál szolgáltam, elõbb vegyi védelmi szakasz-, majd századparancsnokként. 1996-ban már hallani lehetett, hogy megszûnik a laktanya, s ekkoriban már elkezdtem keresni a továbblépési lehetõségeket. Sajnos, legközelebb Kiskõrösön volt vegyi védelmi szakképzettséget igénylõ beosztás. Akkor már családom volt, letelepedtünk Lentiben, s nem akartam elköltözni az ország másik felébe, így aztán leszereltem. Elhelyezkedtem egy szlovéniai rovar- és rágcsálóirtó cégnél, annak a magyarországi képviselõje voltam. Ez elég sok idõmet lekötötte, a fizetésem is jó volt, de mivel akkoriban született meg a harmadik gyermekem is, elgondolkodtam azon, hogy esetleg egy másik, kevésbé idõigényes munkát kellene keresnem. Szerencsés egybeesés, hogy 2000 tavaszán megkerestek a polgári védelemtõl, hogy Letenyén lenne egy polgári védelmi kirendeltség-vezetõi beosztás. A családdal közösen úgy döntöttem, hogy élek a felkínált lehetõséggel és elvállalom a felkérést. 2007. december 30-ig ezt a feladatot láttam el. Kollégám, Bajzáth László ekkortól vonult nyugdíjba, a helyét pedig megpályáztatták. Úgy tudom, két pályázat érkezett, s nagy örömömre az enyémet fogadták el.

– Milyen tervekkel érkezett Nagykanizsára? Gondolom, ideje nagy részét most az illetékességi területéhez tartozó polgármestereknél tett bemutatkozó látogatások kötik le.

– Így van, a negyvennyolc település polgármestereinek nagyjából a feléhez sikerült eljutnom, de azt már az eddigi látogatásaimból is sikerült leszûrnöm, hogy a térségben az egész megyét tekintve a legjobban szervezett a polgári védelem. Ezt egyértelmûen a most nyugdíjba vonult Bajzáth László alezredes úrnak köszönhetjük. E magas színvonalat szeretném megõrizni, de a koromból adódóan talán egy kicsit másfajta vezetési stílussal. Itt elsõsorban arra gondolok, hogy a technikai fejlõdésben a polgári védelem sem maradhat el, s ki kell aknáznunk a világháló nyújtotta lehetõségeket. A korábbiakkal ellentétben online kapcsolatot szeretnék kiépíteni a partnerekkel, munkatársakkal, mert eddig csak korlátozott kapcsolattartásra nyílt lehetõség, lévén, hogy technikai korlátok miatt kizárólag levelezésre használhattuk a netet. Habár –mint mondtam- a jól mûködõ polgári védelmi rendszeren nagy változtatást nem akarok végrehajtani, terveim közt szerepel, hogy a korábbiaknál nagyobb figyelmet szeretnék fordítani a murakeresztúri vasúti határátkelõre, s folytatnánk a nagykanizsai óvóhelyek felmérését és felújítását. Tavaly már megtörtént hat sziréna felújítása is, idén újabbakra kerülhetne sor.

Horváth Attila



2008-03-10 09:00:49


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül