Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891397    








Honlapkeszites

NKTT: Tiszta vizet a pohárba

Mintegy tizennyolc milliárd forintba kerülhet a Dél-Zalai Víz- és Csatornamû Zrt. nagykanizsai kistérségre vonatkozó vízminõség-javító programjának megvalósítása – hangzott el a társulási tanács legutóbbi ülésén.

Kassai Zoltán, a szolgáltató elnök-vezérigazgatója elöljáróban elmondta, immár harmadik éve dolgoznak a projekten, amelyet reményeik szerint jövõre sikerül benyújtaniuk.


Ezt követõen a részletes koncepciót Zajzon Imre mûszaki igazgató tárta a települések megjelent képviselõi elé.

A szakember jelezte, a kistérség ivóvíz-ellátását biztosító molnári vízmû több, mint harminc éves, a gépek, berendezések ezért kellõképpen elavultak. Az egyes vízmûvek is negyven-ötven évesek, s a számítások szerint nem éri meg felújítani õket, ésszerûbb az egyesítésük. A fejlesztés során így mintegy nyolc vízmû maradna a térségben, ehhez azonban szükséges körülbelül nyolcvan kilométernyi új hálózat kiépítése is.

Molnáriban kútfelújításra, területbõvítésre, a víztisztító és a fertõtlenítés korszerûsítésére kerülne sor. Ráférne a rekonstrukció a meglévõ hálózatra is, amit jól jelez, hogy éves szinten mintegy négyezer hibaelhárítást végeznek a szolgáltató szakemberei. Tervezik a mérõórák cseréjét is olyan új, korszerû szerkezetekre, amelyek révén lehetõvé válik a távolról történõ leolvasás. Zajzon Imre hozzátette, az elõzetes számítások szerint három-négy év alatt megtérülhet a tizennyolcmilliárdos, nyolcvanöt települést érintõ beruházás. Reményeik szerint a következõ két-három évben akár döntés is születhet a még eztán benyújtandó pályázattal kapcsolatban.

Marton István, a kistérségi társulás elnöke ennek kapcsán megjegyezte, ennyi idõ éppen elég ahhoz, hogy folytatódjon a rendszer károsodása, ami a költségek jelentõs növekedéséhez vezethet.

H. A.



2008-03-12 11:46:44


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül