Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893204    








Honlapkeszites

Gyenge-közepes az õszi vetés Zalában

Gyenge-közepes képet mutat a szántóföldi növényállomány Zala megyében, de a tartós hideg miatt - ha nem esik elegendõ hó - kifagyhatnak az õsszel elvetett növények - tájékoztatta Fentõs János, a Zala Megyei Kormányhivatal Földmûvelésügyi Igazgatóságának osztályvezetõje kedden az MTI-t.


 A napokban a hajnali órákban mínusz 10 fok alá csökkent a hõmérséklet Zalában, amit néhány napig még a hótakaró védelme nélkül is át tud vészelni a növényállomány. A hótakaró hiánya miatt azonban a hosszabb ideig tartó kemény hideg már komoly károkat okozhat - mondta az osztályvezetõ.
Hozzátette; az október végi csapadék hatására a növények nagy része kikelt, de a fejlettségük még egy-egy táblán belül is nagyon eltérõ.
Zala megyében tavaly õsszel 26.816 hektáron vetetek õszi búzát, 2 ezer hektárral nagyobb területen, mint a korábbi évben. Néhány hektárral nõtt a repce vetésterülete is, mintegy 15 ezer hektáron vetették el a káposztarepcét. A gazdák 4.500 hektárnyi földet õszi árpával, 2.800 hektárt pedig tritikáléval vetettek be.
Az õszi mélyszántást 58 ezer hektáron végezték el tavaly Zala megyében. A vetési szándék szerint az idén 64 ezer hektárt vetnek be tavaszi növényekkel; napraforgóval, kukoricával, tavaszi árpával, búzával. A tavaszi munkák - idõjárástól függõen - várhatóan március elején kezdõdnek el.

 

MTI - Kanizsa



2012-01-31 15:11:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül