Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892695    








Honlapkeszites

Projektpartnerségrõl döntöttek

Rendkívüli ülésén támogatta a közgyûlés a város önkormányzatának projektpartnerként való részvételét a „Networking in Europe: Local Governments meet the MDGs” címû Európai Uniós projektben (Hálózat Európában: helyi önkormányzatok találkozója a millenniumi fejlesztési célok megvalósítása érdekében). A testület továbbá felhatalmazta a polgármestert, hogy a projektpartnerségi nyilatkozatot írja alá, és a megvalósításához szükséges 10.000 EUR önerõt, (azaz a 2012. február 2-ai deviza középárfolyammal számolva 2.935.800 forintot) szerepeltesse a 2012. évi költségvetés pályázati önrészében.


A város önkormányzata társult partnerként vesz részt a nemzetközi projektben, melynek projektgazdája Bonn városa. A projektben több európai város, mint például Oxford, Potsdam és Villach is részt vesz. Nagykanizsa környezetvédelmi és klímavédelmi tevékenységét Oxfordban illetve Potsdamban, egy-egy nemzetközi konferencia keretében mutathatta be. Ezen eseményen közel 10 európai és Európán kívüli ország delegáltjai vettek részt. A projekt az idei évben további lehetõségeket kínál városunk szakmai tevékenységének bemutatására a külföldi partnereink elõtt, és a kapcsolatépítés mellett lehetõség nyílik a külföldön már kipróbált jó gyakorlatok megismerésére is. 2012. február 16-án városunk ad helyet egy magyarországi szakemberek részvételével megvalósuló mûhelytalálkozónak, 2013-ban pedig a projekt nemzetközi záró konferenciájának.
A projektvezetõ Bonn városától a napokban érkezett egy felkérés, melynek értelmében a projektet folytatni szeretnék, és pályázatot kívánnak benyújtani európai uniós támogatás elnyerésére. Bonn városa Nagykanizsának lehetõséget kínált fel arra, hogy a késõbbiekben szorosabban integrálódjon a programba és az eddigi társult partnerség helyett projektpartnerséget ajánlott fel.
A felkérés értelmében a város saját költségvetéssel rendelkezne a három éves projektben, melyhez 25 százalék önerõ biztosítása szükséges. A Nagykanizsára kalkulált elõzetes költségvetés hozzávetõlegesen 40.000 EUR, mely a témához kapcsolódó konferenciák, rendezvények, szakértõi fórumok megrendezését, kiadványok elkészítését, külföldi rendezvényeken való megjelenés költségeit tartalmazza. A tervezett költségvetés szükséges önereje 10.000 EUR a projekt három évére, melynek terhére elszámolhatók olyan költségek, melyek az önkormányzat tényleges önerejét „csökkenthetik”. Ilyenek például a projektben dolgozók arányos bérei és járulékai, a szükséges arányos irodabérlet és rezsiköltségek. Ennek keretében az önkormányzat tudna például pályakezdõ gyakornokokat alkalmazni, akik a városban hasznosítanák felsõfokú végzettségüket, tapasztalataikat.
Elsõ lépésben 2012. február 17-ig kell Bonn városának, mint vezetõ partnernek benyújtani egy projektkoncepciót az Európai Unió felé, melynek már tartalmaznia kell az egyes partnerek státuszát és a költségvetés tervezetet. Amennyiben az EU a koncepciót megfelelõnek találja, akkor következik a projekt részletes kidolgozása, de ebben a stádiumban a korábban meghatározott projektpartnerségi státuszon változtatni már nem lehet. Nagyon fontos, hogy ebben a stratégiai pozícióban, amellyel jelenleg városunk rendelkezik, kihasználjuk azokat a lehetõségeket, amelyek egy olyan folyamat részeseivé tehetik Nagykanizsát, amellyel a többi magyarországi településhez képest behozhatatlan elõnyökre tehet szert.

B.E.



2012-02-05 13:10:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül