Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891656    








Honlapkeszites

Kevesebb ingyenes kiadvány lesz?

Az ingyenes kiadványok piacának több mint a felét az áruházak akciós reklámújságjai adják. Az áruházláncok nemcsak a válság, hanem a környezetvédelmi termékdíj miatt is spórolásra kényszerülnek.


Az akciós újságok terén a legaktívabbak a kedvezõ áraikkal operáló diszkontok. Az összes ilyen kiadvány közel harmadát ezek a láncok jelentetik meg, majd a hipermarketek és a szupermarketek következnek. 2011-ben a legtöbb akciós újságot a SPAR csoport adta ki, és száz feletti megjelenésszáma volt a Metrónak és a Lidlnek is.

A GfK által vizsgált 24 lánc közül öten növelték tavaly az újságjaik számát, kilencen csökkentették, a többiek ugyanannyi áruházi újságot adtak ki, mint egy évvel korábban. A csökkentõk között van a már említett három éllovason kívül az Aldi, a Tesco és az OBI. A bõvítõk között található a Penny Market, valamint a hamarosan az Auchanba beolvadó Cora.

Az akciós újságok adják az ingyenesen terjesztett lapok piacának legnagyobb részét. A Lapterjesztõ Kft. PR-vezetõje, Kanyuk Réka szerint az ingyenes lapok piacának 60 százaléka a multikhoz vagy nagyobb áruházláncokhoz tartozik. Pintér László, a Feibra értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója pedig úgy számol, hogy az akciós lapok közül csak az FMCG-szektor által megjelentetett újságok az összes ingyenes kiadvány 45 százalékát adják.

Pintér László szerint az akciós újságok piaca az idén mintegy tíz százalékkal fog csökkenni a terjesztési területek optimalizációja miatt. Az áruházláncok spórolását pedig nemcsak a válság miatt visszaesõ forgalmuk indokolhatja, hanem egy idén bevezetett új adófajta, a környezetvédelmi termékdíj is. Ezt az olyan szóróanyagok után kell megfizetni, amelyek a terjedelmük több mint felében reklámokat tartalmaznak, a díj pedig kilónként 64 forint. Nem kis összegrõl van szó, ugyanis az idei költségvetésbe 6,4 milliárd forintos adóbevétel van betervezve a „reklámhordozó papírtermékekbõl”.

Marketing&Media

 



2012-02-10 13:19:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül