Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948858    








Honlapkeszites

Kávéházi este dr. gróf Bethlen Istvánnal

A Bethlen-év kapcsán útjára indult egy új programsorozat, a Kávéházi esték, melyre a tervek szerint a magyar köz- és kulturális élet jeles személyiségei érkeznek majd. Az elsõ vendég dr. gróf Bethlen István volt, akivel Cseresnyés Péter polgármester beszélgetett a Rétesházban.

A közvetlen és kötetlen társalgás során szóba került a személyes kötõdés, a történelem, a közélet, a mindennapok problémái és a politika is. A polgármester a városhoz való kötõdésérõl kérdezte dr. gróf Bethlen Istvánt, aki elmondta, gyerekkora óta fontos hely számára Nagykanizsa, rendszeresen járt ide és nagyon kellemes emlékei vannak.


Élete jelentõs részét, 25 évet, nem itt töltötte. Kényszerûségbõl és nem kalandvágyból, és fõleg nem egzisztenciális okok miatt hagyta el hazánkat.
Elmondta, hasonló a helyzet ma Magyarországon, mint a 20-as években, akkor is jelentõs kölcsönre volt szükségünk, de a fejlõdésnek köszönhetõen vissza tudtuk fizetni. Akkor a reménytelennek tartott gazdasági helyzetben kezdte meg az ország talpra állítását Bethlen István, adót vetett ki, elbocsátásokat eszközölt. Öt év múlva már nagyarányú többlettel rendelkezett a költségvetés. Úgy véli, most is képesek lennénk kilábalni a nehéz helyzetbõl, akárcsak a trianoni döntés után. Magyarországnak egy készenléti keretre lenne szüksége az IMF-tõl, így nem kerülne gyámság alá. A beszélgetés során kiemelte az oktatás fontosságát, ugyanis a következõ generációnak fontos szerepe van.



2012-02-13 10:49:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül