Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893177    








Honlapkeszites

Elfogadták Nagykanizsa idei költségvetését

Mintegy 20 milliárd forintos fõösszeggel, azon belül csaknem 2 milliárd forintos költségvetési hiánnyal fogadta el Nagykanizsa ez évi költségvetését csütörtökön a város közgyûlése.


A város képviselõi a közgyûlés ellenzéki oldalának a kritikái mellett, 11 igen és 4 nem szavazattal, 2 tartózkodással fogadták el a 2012-es költségvetést. A hiány finanszírozásának forrásául mintegy 1,2 milliárd forint mûködési és fejlesztési célú pénzmaradványt, 537 millió forint fejlesztési hitelt és 215 millió forint kötvénykibocsátást tüntetnek fel az elfogadott elõterjesztésben.
Cseresnyés Péter polgármester (Fidesz-KDNP) a vitában emlékeztetett arra, hogy ebben az esztendõben nem lehet éven túli hiánnyal tervezni, ezért jelentõs megtakarításokról kellett dönteni. Közlése szerint az így megalkotott költségvetés biztosítja a mûködést, a város el tudja látni a kötelezettségeit, de sajnos vannak olyan, önként vállalt feladatok, amelyekre az idén nem jut forrás.
Hozzátette, hogy elég magas a hiány, ezt a jelenleg zajló nagyobb fejlesztések - a városrehabilitáció, a csatornaépítés és a várhatóan induló kórházi beruházás - indokolják.
Szita László könyvvizsgáló a megállapításairól az ülésen azt közölte, a költségvetés megfelel a törvényi elõírásoknak, de arra is felhívta a figyelmet, hogy bevételi oldalon vannak bizonytalanságok. A hitelfelvételek kapcsán kitért arra, hogy ezek nem új hitelek, hanem a még 2011-ben kibocsátott kötvény és a szintén tavaly igényelt kölcsön idén lehívandó összegei.
Ellenzéki képviselõk azt mondták, fûnyíróelvszerûen csökkentették egyes városi cégek költségvetését és személyi juttatásokat, s indokolatlannak nevezték például a város marketingjére és a PR-kiadásokra betervezett összegeket.
A nagykanizsai képviselõk döntöttek arról, hogy pályázat útján keresnek új jegyzõt, miután az eddigi hivatalvezetõ megbízatását megszüntették. Tuboly Marianna közszolgálati jogviszonyát a múlt év végén, február 22-ei hatállyal, indoklás nélkül szüntette meg a közgyûlés.
Hosszas vita után a megyei jogú város közgyûlése tagjainak többsége támogatta azt az - egyelõre elvi - elképzelést, hogy kiskorúak számára javító-nevelõ intézetet alakítsanak ki Nagykanizsán, bár egyelõre annak pontos helyszíne sem tisztázott. Az állásfoglalást Marton István, a korábbi ciklus polgármestere - jelenleg a Kanizsáért Közéleti Egyesület képviselõje - indítványozta, miután az elmúlt hónapokban két, viharos hangulatú lakossági fórumon is számos ember tiltakozott az eredetileg kinézett egykori határõrlaktanya környékén élõk közül az elképzelés miatt.

 

 

MTI - Kanizsa




2012-02-23 18:51:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül