Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892442    








Honlapkeszites

A növényállomány 50 százaléka jól vészelte át a telet Zala megyében

A téli fagyok után a szántóföldi növényállomány 50 százaléka jó, a többi pedig közepes és gyenge képet mutat Zala megyében - tájékoztatta Fentõs János, a Zala Megyei Kormányhivatal Földmûvelésügyi Igazgatóságának osztályvezetõje csütörtökön az MTI-t.


Az õszi kalászosok a szokásosnál fejletlenebbek, a növényállományon még mindig érzõdik a csapadékhiány.
Azokon a területeken, ahol az õszi káposztarepce "idõben került" földbe, várhatóan nem lesz gond. A késõ õsszel elvetett repce viszont még fejletlen, így valószínûleg az állomány egy részét a kifagyás miatt ki kell majd szántani - ismertette az osztályvezetõ.
Fentõs János szerint most még nehéz meghatározni, hogy a növényállomány hány százaléka károsodott a januári párhetes hótakaró nélküli hidegben, de például az õszi repce Zalában kedvezõbb képet mutat, mint a környezõ megyékben.
Hozzátette; jelenleg a tavaszi talajelõkészítést, trágyázást végzik a földeken. A tervek szerint - ha kedvezõ lesz az idõjárás - már márciusban megkezdõdhet a tavaszi árpa vetése.
Az õszi káposzta vetésterülete mintegy 15 ezer hektár. A 34 ezer hektárnyi területbõl 26.816 hektárt búzával, 4.500 hektárt árpával, 2.800 hektárt pedig tritikáléval vetettek be õsszel. A vetési szándék szerint 64 ezer hektárnyi területen tavaszi növényekkel vetnek.

 

MTI - Kanizsa



2012-03-02 11:12:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül