Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893769    








Honlapkeszites

Több földgázt akarnak kitermelni a bajcsai gázmezõbõl
A Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és a PetroHungaria Kft. közös üzemeltetési megállapodást írt alá Bajcsa gázmezõ mûvelésének fejlesztésére, a gáztermelés növelésére – közölte a Mol. A közlemény szerint az együttmûködés célja az, hogy a mezõ néhány meglévõ kútjából célzott vízszintes fúrási szakaszokkal elérjék és kitermeljék a tároló még érintetlen gázkészleteit.
A Mol közölte: az elmúlt hónapokban a partnerek a Bajcsa mezõre vonatkozóan kidolgozták azt a geológiai és mûvelési koncepciót, amire alapozva közösen tervezik meg és végezik el a „kút-kivízszintezéseket” a már meglévõ, de nem üzemelõ kutakon. Az elsõ két kút kivízszintezési munkálatai várhatóan ez év végén kezdõdnek meg.

A közlemény szerint mivel meglévõ, már termelésbe állított mezõrõl van szó, a várt, mintegy napi 80 ezer köbméteres termelésnövekedés azonnal, mezõfejlesztési célú beruházások elvégzése nélkül értékesíthetõ.
A városunktól 6 kilométerre délre elhelyezkedõ bajcsai mezõn a termelés eredetileg 1961-ben kezdõdött mintegy 20 gázkút üzemeltetésével. A tároló hét telepbõl áll, amelyek közül kettõ – a III. és VII/b. jelûek – tárolják a teljes készlet jelentõs többségét. Napjainkig a Bajcsa mezõbõl az összesen kitermelt gázmennyiség eléri a 470 millió köbmétert.
A Mol részérõl a projekt finanszírozást nem igényel, illetve a jelenlegi volumennek megfelelõ termelés a projekt során végig, teljes mértékben továbbra is a társaságot illeti meg. A termelés növekedésébõl származó többlet-gázmennyiség a partnerek között megosztják, de a mezõ üzemeltetõje a tervezett projekt végrehajtását követõen is a Mol marad.
A partner PetroHungaria Kft-ben 90 százalékos hányaddal a londoni székhelyû Ascent Resources Plc. tulajdonos. Az Ascent jelenleg 6 országban 20 olaj- és gázprojektbõl álló portfolióval rendelkezik. Magyarországon kívül Olaszországban, Svájcban, Spanyolországban, Szlovéniában és Hollandiában végeznek szénhidrogén kutatást, vagy rendelkeznek termelõ területtel.

Forrás: MTI – hvg.hu



2007-09-11 09:59:08


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül